De juiste sportschoenen kiezen

de-juiste-sportschoenen-kiezenHet spreekt voor zich dat je beter niet gaat sporten op naaldhakken of flip-flops, maar wel met goede sportschoenen. Er zijn eindeloos veel soorten, maar je kunt sportschoenen indelen in 3 categorieën: veldschoenen (bv. voetbal), zaalschoenen (bv. badminton) en hardloopschoenen. Met de juiste schoenen voorkom je blessures, ze vangen schokken op en ontlasten de gewrichten. Daarnaast bieden ze voldoende stevigheid aan de voeten. Tenslotte is ventilatie ook een belangrijke eigenschap voor sportschoenen, overmatig zweten zou namelijk schimmelinfecties kunnen veroorzaken. In de meeste sportwinkels en speciaalzaken kun je advies krijgen van een specialist om de perfecte schoenen te vinden.

Veldschoenen

Deze schoenen worden gedragen voor sporten die op een buitenveld uitgeoefend worden, zoals voetbal. Ze hebben noppen op de zool om de grip op het veld te verbeteren. Maar ook snelheid en draaiweerstand zijn belangrijke elementen van een veldschoen. De ideale voetbalschoen is soepel met een flexibele zool, maar biedt ook voldoende steun. Multi-noppenschoenen hebben vele kleine noppen voor een optimale houvast op kunstgras in combinatie met een goede wendbaarheid bij keerbewegingen.

Zaalschoenen

Er bestaan talloze uitvoeringen van zaalschoenen, omdat een zaalvoetballer of basketballer natuurlijk andere eisen stelt dan iemand die volleybal, badminton of squash speelt. Schoenen met een dunne zool bieden meer stabiliteit en een goed bodemcontact, belangrijk bij zaalvoetbal of handbal. Basketballers hebben dan weer behoefte aan demping en dus een dikkere zool met een dempingsmechanisme. Een hoge schoen met verstevigd bovenwerk biedt meer stabiliteit tijdens het basketballen, een lagere schoen met tussenzool wordt dan weer gebruikt op harde indoorvloeren zoals bij volleybal.

Hardloopschoenen

De manier van lopen, je voeten zelf en de afstanden die je loopt, zijn bepalende factoren voor de keuze van hardloopschoenen. Belangrijk is dat ze licht van gewicht zijn, een dempende tussenzool hebben en extra stabiliteit bieden. Afhankelijk van je looppatroon, overpronatie of onderpronatie, heb je verschillende soorten tussenzolen die de juiste ondersteuning bieden. De schokdempende eigenschappen verlichten de druk op gewrichten zoals de knie. In sommige speciaalzaken kun je laten testen welk looppatroon jouw voeten volgen om zo de juiste schoenen te kiezen.