De juiste werkschoenen kiezen

Waarom werk- of veiligheidsschoenen dragen

choosing-the-right-work-shoesBij bepaalde jobs is het nodig om speciale werkschoenen of veiligheidsschoenen te dragen. Vooral voor beroepen waarbij zware materialen op de voeten kunnen vallen of scherpe voorwerpen door de zool zouden kunnen dringen, is het nodig beschermend schoeisel te dragen. De bouw is zowat de bekendste sector waar veiligheidsschoenen verplicht zijn, maar ook mensen die werkzaam zijn in de zware industrie moeten beschermend schoeisel dragen. Daarnaast wordt het ook vaak aangeraden voor koks, bakkers, slagers en mensen werkzaam in de tuinbouw of voor technici in de evenementensector. Wat deze schoenen bijzonder maakt, is dat er bepaalde stukken van de schoen voorzien zijn van verharde delen. Deze verharding wordt aangebracht in kunststof of staal, voornamelijk aan de tippen en in de vorm van een tussenzool.

Verschillende soorten veiligheidsschoenen

Als de tippen verstevigd worden, spreekt men van een veiligheidsneus. Deze kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals: staal, aluminium, kunststof of titanium. Het doel is om de tenen te beschermen tegen zware, vallende objecten. De tussenzool kan verstevigd worden met staal, kunststof of Kevlar om te voorkomen dat scherpe voorwerpen door de zool naar binnen dringen en de voet zouden verwonden.

Afhankelijk van het soort werk, zijn er verschillende normen waar de veiligheidsschoenen aan moeten voldoen. Hoe groter het risico op verwonding van de voeten, hoe strenger de normen. Hier volgt een lijstje van de verschillende soorten werkschoenen:

  • S1: hebben een veiligheidsneus en zijn antistatisch, wat wil zeggen dat ze energie en schokken opvangen in de hiel.
  • S1P: hetzelfde als S1, plus een beschermende tussenzool.
  • S2: deze schoenen zijn net zoals S1 voorzien van een veiligheidsneus en zijn antistatisch, daarbovenop zijn ze waterafstotend.
  • S3: hetzelfde als S2, plus een beschermende tussenzool en een antislipprofiel.
  • S4: veiligheidsschoenen van het type S4 hebben net als S1 een veiligheidsneus en zijn antistatisch, maar deze zijn gemaakt van kunststof en zijn compleet waterdicht.
  • S5: hetzelfde als S4, plus een beschermende tussenzool en antislipprofiel.