Hoe voorkom je zweetvoeten

how-do-you-prevent-foot-odorAls je voeten niet goed kunnen ademen en zweet niet afgevoerd wordt, dan krijg je zweetvoeten. Dat is niet alleen vervelend omdat het niet fris ruikt, het kan ook schimmelinfecties veroorzaken. Een vochtige en warme omgeving is namelijk ideaal voor bacteriën en schimmels om te groeien, waardoor je snel last zou kunnen krijgen van een voetschimmel. Beter voorkomen dan genezen dus, met deze tips.

Schoeisel en sokken

Zowel je schoeisel en sokken moeten goed ventilerend zijn om zweet te kunnen afvoeren. Schoenen gemaakt van leer en textiel zijn ideaal om frisse voeten te behouden. Ook sandalen zijn een goede keuze tijdens de zomermaanden. Laat sportschoenen of sneakers altijd voldoende verluchten voor je ze weer aantrekt. Sokken uit katoen of wol zijn de beste keuze als je vaak last hebt van zweetvoeten, synthetische kousen laat je beter achterwege. Verwissel je sokken regelmatig.

Voethygiëne

Hou je voeten altijd droog en schoon, droog ze goed af (ook tussen de tenen) en verzorg je voeten regelmatig. Verwijder eelt en dode huidcellen, die vormen namelijk een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Draag dagelijks schone sokken die je op hoge temperatuur wast om de bacteriën te doden. Smeer je voeten dagelijks in met een hydraterende voetencrème.

Spray en poeder

Er zijn verschillende sprays, zalven en poeders op de markt die zweetvoeten helpen te voorkomen en de bacteriën of schimmels doden. Behandel zowel je voeten als je schoenen en sokken met deze spray of poeder. Ze verminderen het zweten en helpen om vieze geurtjes te voorkomen. Ook talkpoeder kan helpen om het overtollige zweet op te nemen.

Tot slot: Als je regelmatig last hebt van zweetvoeten of je echt extreem veel zweet, zodanig dat je dagdagelijkse leven gehinderd wordt, ga dan langs bij je huisarts. In sommige gevallen kan het zijn dat een andere aandoening of schildklierafwijking aan de basis ligt. Bij extreem zweten kunnen botox injecties helpen, deze moeten ook altijd in overleg met een arts aangewend worden.