Onderhoudstips voor schoenen

how-to-care-for-shoesNu je het perfecte paar schoenen gevonden hebt waar je helemaal weg van bent, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Zowel schoenen in kunststof, linnen, leer en suède vergen enig onderhoud. Met deze tips hou je dat nieuwe paar schoenen zo lang mogelijk in topvorm!

  • Spuit de schoenen in met een impregneerspray, zo stoten ze water en vuil af en kun je ze dragen in de regen of sneeuw. Op deze manier voorkom je vlekken en slijtage en blijven ze er dus optimaal uitzien. Schoenen die je vaak draagt, spuit je best één keer per maand in. Voordat je de schoenen inspuit, moeten ze droog en schoon zijn. Kies een spray die past bij het materiaal van de schoenen.
  • Schoenen van leer kun je insmeren met schoensmeer, dat brengt niet alleen de mooie kleur naar boven, het beschermt ook tegen vuil. Schoensmeer zorgt ervoor dat het leer niet gaat uitdrogen en soepel blijft. Laat ze na het insmeren een kwartiertje drogen en blink dan op met een droge doek. Vervolgens kun je eventueel nog inspuiten met een impregeerspray.
  • Suède is vatbaarder voor vuil en moet dus vaker onderhouden worden. Er bestaat een speciale suède borstel om vlekken te verwijderen, suède spray om te beschermen en suède gom om af te rekenen met de laatste onzuiverheden.
  • De meeste schoenen van kunststof en textiel, zoals sportschoenen en sneakers, kunnen gewoon de wasmachine in om vlekken te verwijderen en ze weer heerlijk fris te maken. Kies voor een programma met koude temperatuur of was ze eventueel met de hand. Laat ze altijd buiten drogen (niet in de droogtrommel of op de verwarming, want dan kunnen ze krimpen!).
  • Zijn je schoenen nat van de regen en wil je ze snel weer droog hebben? Stop ze dan vol met krantenpapier en vervang het nat papier elke paar uur.