Tips voor het kopen van nieuwe schoenen

tips-for-buying-new-shoesNieuwe schoenen moet zich altijd nog wat aanpassen aan je voeten, dat is normaal. Daarom zeggen mensen ook vaak dat je nieuwe schoenen moet ‘inlopen’. Dat kun je doen door de schoenen eerst binnenshuis te dragen of er enkel voor korte periodes mee naar buiten te gaan. Begin met 10 minuten en verleng de tijd dat je de schoenen draagt telkens. Als je ze comfortabel kunt dragen voor een uur, dan zijn de schoenen ‘ingelopen’. Hier volgen nog enkele tips waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe schoenen.

  • Kies niet blindelings voor de maat die je gewend bent, in de loop van je leven kan je voet veranderen en de maten kunnen ook erg verschillen per merk. Pas dus ook altijd een maat groter of kleiner dan je gewend bent.
  • Pas schoenen altijd in de namiddag, omdat je voeten in de loop van de dag wat opzwellen. Maar pas ze niet nadat je een hele dag hebt rondgewandeld of op een hete zomerdag, want dan zetten je voeten nog verder uit en loop je het risico een maat te groot te kiezen.
  • Neem altijd een paar sokken mee om schoenen te passen als je gaat voor gesloten schoenen en laarzen. Ben je van plan de schoenen, zoals sandalen, zonder sokken te dragen? Pas ze dan ook met blote voeten.
  • Let op het materiaal. Leer en su├Ęde zetten nog iets uit tijdens het inlopen, ze mogen dus net iets strakker zitten als ze nieuw zijn. Leer is een erg flexibel en toch stevig materiaal dat de voet goed laat ademen, een uitstekende keuze dus.
  • Kies voor schoenen met een buigzame zool die voldoende flexibiliteit en ondersteuning biedt aan de voet.
  • Koop schoenen waar je nog voldoende ruimte hebt voor je tenen, je moet de tenen vlot kunnen bewegen, zowel in de breedte als in de hoogte.